Proeven jonge kinderen eerder een radijsje als zij op het kinderdagverblijf een warme maaltijd krijgen? Dat vroeg Meike Tros, masterstudent Pedagogische Wetenschappen, zich af. Voor haar afstudeeronderzoek onderzocht zij op twintig kdv-locaties de smaakperceptie van kinderen van 1-4 jaar. Tegen de verwachting in proeven kinderen een radijsje niet eerder met een warme lunch, maar juist met een broodmaaltijd.
Voor haar onderzoek liet Meike de kinderen een radijsje pakken, proeven en/of eten. Ze verdeelde de kinderen in twee groepen: een groep met brood als lunch en een groep met een warme lunchmaaltijd. In totaal hebben 160 kinderen (84%) het radijsje gepakt, 135 (71%) het radijsje geproefd en 60 (31%) het radijsje opgegeten. De broodgroep pakte en proefde het radijsje significant vaker en at het radijsje ook iets vaker op.
Een mogelijke verklaring is dat de verrassing groter is voor de kinderen die brood eten, waardoor hun nieuwsgierigheid om te proeven toeneemt. Meike ontdekte ook dat die nieuwsgierigheid leeftijdgebonden is. De jongste kinderen waren bijna allemaal nieuwsgierig naar het radijsje; de oudere kinderen iets minder. Het is daarom aan te bevelen om kinderen zo jong mogelijk veel verschillende groente- en fruitsoorten te laten proeven en eten.
Meike is met een dikke 8 afgestudeerd en deelt haar onderzoeksresultaten graag. Wilt u het complete onderzoek inzien? Neem dan contact op met Helen Faasse van KidsFoundation via helen.faasse@kidsfoundation.nl of 06 – 11 17 47 28.
Bron: KidsFoundation