al het nieuws

al het nieuws
 • overzicht
 • al het nieuws
 • branchenieuws
 • maatschappij
 • ontwikkeling
 • opleiding
 • opvoeding
 • persbericht
 • wetenschap

leestijd: 4 minuten

Bestemming bereikt

Een mooie carrière in de modebranche en toch een totaal andere weg inslaan. Malika Koudijs volgt na tien jaar haar hart en kiest voor een bbl-route in kinderopvang: ‘Ik wil iets betekenen voor anderen. In deze branche kan dat. Bovendien werk ik nu met de allerleukste mensen, die er bestaan: kinderen.’

Ze is al weer twee maanden aan de slag in haar nieuwe loopbaan. Bij Smallsteps Kinderopvang, in het eeuwenoude Hardinxveld, onder de rook van Gorinchem. Drie dagen per week “op de groep” en eens in de twee weken in de schoolbanken. Bij ROC Midden Nederland in Utrecht. Vanaf dag één geniet de pedagogisch medewerker in opleiding met hart en ziel:

“Het klinkt misschien als een cliché, maar het voelt echt als een warm bad. Al die lieve kinderen om je heen.”

Ze moesten even wennen aan de nieuwe “juf”, maar nu mag en kan ik ze alle aandacht geven. Helpen in hun ontwikkeling en lekker knuffelen. Via een bericht in onze nieuwsbrief heb ik me aan alle ouders voorgesteld. Want normaal kennismaken en een hand geven zit er nog niet in.’

Diep in mijn hart

Etaleur. Op dat vak valt haar oog tien jaar geleden. Een leuke, creatieve opleiding. Met het diploma in de hand komt Malika terecht in de snelle modewereld. Bijna tien jaar tovert ze etalages en webshops om tot publiekstrekkers. Op het laatst voor een dameskledingwinkel:

‘Het was leuk, leerzaam, spannend. En sinds corona een stuk drukker in de webshops. Toch wilde ik diep in mijn hart het liefst met kinderen werken. Alleen heb ik dat gevoel jarenlang weggedrukt. Het leek me niet handig, ook omdat ik net moeder was geworden, om opnieuw te beginnen. Daarom ben ik zo lang in de modebranche blijven hangen.’

Passie volgen

Het woord is gevallen: corona. Dat geeft Malika het laatste zetje. Na een decennium vol tweestrijd kiest ze voor een carrière in kinderopvang. Want hoe mooi het etaleursvak ook is, het past niet meer bij haar. Ze wil graag ‘iets betekenisvol voor anderen doen’. Na een speurtocht op het web en wat tips van Kinderopvang werkt! valt haar oog op Smallsteps:

“Eindelijk kon ik mijn passie volgen. Bij een fijne organisatie, dichtbij, met aantrekkelijke opties voor zij-instromers. Tijdens de opleiding ontvang ik gewoon salaris.”

Ik mag nog niet zelfstandig op de groep staan, maar draai wel al mee: van verzorging tot activiteiten. Ze kan haar creativiteit nu kwijt in het knutselen met de kinderen. “Ik heb hele Pinterest-borden vol met leuke knutsel-ideeën”.

Betekenisvol werk

Stralende glimlachen, warme knuffels en enorme betrokkenheid. Nu al krijgt Malika veel terug van de kinderen. Met het waarborgen van de emotionele veiligheid, zodat elk kind zich thuis en gezien voelt, zit het dus goed. Maar ook andere doelen van Smallsteps houdt ze op het netvlies. Zodat de kleintjes hun persoonlijke en sociale competenties kunnen ontwikkelen. En ontdekken en leren om zichzelf te kunnen en mogen zijn,’ vult Malika aan:

‘Dat is een van onze belangrijkste taken. Ik ben begin dertig, kan dit geweldige werk nog lang doen. Ik zou graag thema’s en speelmateriaal ontwikkelen, waarmee de kinderen zich creatief kunnen uiten. Je wordt blij en zekerder als je iets wat leeft in je hoofd in een mooi werkstuk kunt vertalen. Daarvan pluk je later in het leven de vruchten.’

Tips van Malika

 • Maak vanaf het allereerste moment de nieuwe collega wegwijs in de organisatie
 • Zoek teamleden, die het leuk vinden bbl-ers te begeleiden tijdens het werk
 • Formeer een eigen (bbl)-klas

Bron: Kinderopvang Werkt! 

lees meer uit de rubriek al het nieuws

Wat doet de ondernemingsraad binnen Partou?
De meeste organisaties met meer dan 50 medewerkers in dienst...
Kinderdagverblijf Otje verder bij Partou
Weesp, november 2021 Per 1 november 2021 heeft kinderdagverblijf Otje...
‘Ik ben trots dat we met de OR als eenheid optrekken’
“We zijn heel snel één geworden. Daar ben ik trots...
Onderzoek: optimaal beweegpatroon voor kinderen
Hoeveel bewegen kinderen op een dag? Hoeveel uur brengen zij...

lees ook

Kinderdagverblijf Zoete Lieve Gerritje verder bij Partou
Rosmalen, februari 2022 Per 1 april 2022 hoort kinderdagverblijf Lieve...
Door onderzoek kinderopvang verbeteren
Hoe laat je peuters meer bewegen? Zorgt een moestuin ervoor...
Corona richtlijnen
Zondag 15 maart heeft de ministers Slob en Bruins een...
Onderzoek OK Gezond!
Samenwerken aan de ontwikkeling van een gezonde leefstijl Een gezonde...