al het nieuws

al het nieuws
  • overzicht
  • al het nieuws
  • branchenieuws
  • maatschappij
  • ontwikkeling
  • opleiding
  • opvoeding
  • persbericht
  • wetenschap

‘Ik ben trots dat we met de OR als eenheid optrekken’

“We zijn heel snel één geworden. Daar ben ik trots op.” Nienke de Vries, vicevoorzitter van de tijdelijke ondernemingsraad van het nieuwe Partou, vertelt over de samensmelting van de ondernemingsraden van Smallsteps en Partou door het samengaan van de twee organisaties. “Dat was niet gemakkelijk, mede door corona, maar we hebben dat proces heel goed doorlopen met elkaar.”

Een ondernemingsraad (OR) is er om de belangen van medewerkers binnen een organisatie te behartigen. Ze vertegenwoordigt de werknemers en zorgt ervoor dat er naar ze geluisterd wordt, dat hun mening ertoe doet én ze heeft invloed op de beslissingen die binnen een onderneming genomen worden.

“Als twee bedrijven met ieder een eigen OR besluiten om samen verder te gaan, is het belangrijk om voor een tijdelijke periode ook een samenwerkende vertegenwoordiging op te zetten”, zegt Nienke. “Daarom is de tijdelijke ondernemingsraad, de TOR, in het leven geroepen. Daarin zitten beide ondernemingsraden, van Smallsteps en Partou.” Samen begeleiden ze het proces naar één nieuwe organisatie.

Dat kan lastig zijn, want twee verschillende organisaties betekent ook: verschillend beleid, een andere strategie en nieuwe arbeidsvoorwaarden. Wat als er beslissingen worden genomen of adviesaanvragen bij de OR worden ingediend, die voor de ene helft van het bedrijf voordelig zijn en voor de andere helft minder gunstig uitpakken? “Je moet dan toch samen tot één advies komen, zonder dat je tegenover elkaar komt te staan. En dat allemaal in tijden van corona, vanuit huis. Ik ben er heel trots op hoe we dat gedaan hebben. Dat we als een eenheid hebben kunnen optrekken met elkaar en dat dit nog steeds voortduurt”, aldus Nienke.

Serieuze gesprekspartner

Een ondernemingsraad is weliswaar een verplichting voor organisaties met meer dan vijftig medewerkers, maar Nienkes ervaring is dat de TOR binnen Partou meer is dan dat: “We worden heel serieus genomen. De bestuurders zijn open in alles wat ze met ons bespreken, over alles wat er maar speelt binnen de organisatie. Er is weinig dat niet op tafel komt.”

CEO Jeanine Lemmens deed onlangs bijvoorbeeld een oproep aan medewerkers om het vooral te laten weten als ze ergens tegenaan lopen. “Dan koppelt ze aan ons als TOR terug hoeveel reacties ze daarop kreeg en wat de strekking daarvan was. Dan vraagt ze hoe wij erin staan en hoe we dit met elkaar kunnen gaan aanvliegen.” Ook gaat de OR twee keer per jaar met de aandeelhouders en commissarissen in gesprek.

Participatie: inbreng van medewerkers

Betrokkenheid en participatie van medewerkers is iets wat de TOR nog meer onder de aandacht wil brengen. Zij zijn de voelsprieten en ambassadeurs van het bedrijf, zij weten wat er speelt. “We willen meer de connectie met onze achterban leggen”, zegt Nienke. “Wat vinden zij belangrijk? Welke onderwerpen kunnen wij namens hen aandragen? Wat kan de TOR daar eventueel nog van waarde aan toevoegen en wat wordt dan het eindresultaat? Dat is een mooie driehoek van medewerkers, TOR en bestuur.”

Nieuwe OR

Zodra de fusie is afgerond, naar verwachting voor het eind van dit jaar, wordt de tijdelijke ondernemingsraad opgeheven en wordt er plaatsgemaakt voor een nieuwe OR. Dan start de wervingscampagne om medewerkers van Partou enthousiast te maken en zich hiervoor verkiesbaar te stellen.

Nienke is werkzaam als beleidsmedewerker op de HR-afdeling en nu zo’n vier jaar lid van de OR: “Ik vind het leuk om naar het grotere belang te kijken, niet alleen naar je eigen team of locatie. En ergens vind ik het natuurlijk ook leuk om alles te weten, haha. Je bent van veel dingen op de hoogte die de rest nog niet weet. Dat heeft voor mij wel z’n charme.” Bij het werven van nieuwe OR-leden hoopt Nienke dat er uiteindelijk een mooie afspiegeling van de hele organisatie ontstaat, zodat ze iedereen goed kunnen vertegenwoordigen.

“Tot die tijd zijn wij als TOR bezig om een nieuwe structuur en werkwijze op te zetten, want vergaderen met 25 man tegelijk is niet erg productief. Daarom zijn we nu opgedeeld in verschillende commissies met ieder hun eigen expertise. Dit is nog een beetje uitproberen, om te kijken wat werkt. We willen de nieuwe OR een werkwijze geven die zichzelf bewezen heeft en past binnen de nieuwe organisatie. Het idee is dat deze OR straks een mooie basis heeft om weer verder uit te bouwen.”

lees meer uit de rubriek al het nieuws

Wat doet de ondernemingsraad binnen Partou?
De meeste organisaties met meer dan 50 medewerkers in dienst...
Kinderdagverblijf Otje verder bij Partou
Weesp, november 2021 Per 1 november 2021 heeft kinderdagverblijf Otje...
Onderzoek: optimaal beweegpatroon voor kinderen
Hoeveel bewegen kinderen op een dag? Hoeveel uur brengen zij...
Onderzoek: hoe stimuleer je het eten van meer groente en fruit op kinderdagverblijven?
Het kinderdagverblijf is de plek bij uitstek om het eten...

lees ook

Kinderdagverblijf Zoete Lieve Gerritje verder bij Partou
Rosmalen, februari 2022 Per 1 april 2022 hoort kinderdagverblijf Lieve...
Door onderzoek kinderopvang verbeteren
Hoe laat je peuters meer bewegen? Zorgt een moestuin ervoor...
Corona richtlijnen
Zondag 15 maart heeft de ministers Slob en Bruins een...
Onderzoek OK Gezond!
Samenwerken aan de ontwikkeling van een gezonde leefstijl Een gezonde...