al het nieuws

al het nieuws
  • overzicht
  • al het nieuws
  • branchenieuws
  • maatschappij
  • ontwikkeling
  • opleiding
  • opvoeding
  • persbericht
  • wetenschap

Het geheim van TikTok

Kinderen van nu groeien niet op met media, maar in media. Vroeger stond er misschien één computer in de woonkamer, tegenwoordig heeft bijna elk gezinslid toegang tot een eigen laptop, tablet of telefoon met apps. Een populaire app bij kinderen is TikTok. Alleen al in Nederland telt de app 1 miljoen gebruikers. Daarvan is maar liefst 64 procent jonger dan 12 jaar. Kortom, TikTok is enorm populair. Hoe ga je er als ouder of bso mee om?

Leuk en leerzaam

TikTok is een app waarmee kinderen korte video’s kunnen maken waarin ze zingen, dansen of playbacken. Daarna voegen ze visuele effecten toe en plaatsen ze het online. Het is leuk, iedereen kan er succesvol zijn, ze maken de video’s vaak samen met vrienden en ze vinden er bevestiging van anderen. Zelfs beroemdheden hebben een TikTok-account om hun liedjes te verspreiden.

Celine Elkhuizen, mediacoach: “In het kader van de privacy gebruiken we bij KidsFoundation geen TikTok, maar helpen we kinderen wel mediawijs te maken. Ze maken wellicht thuis TikTok-filmpjes of zien het bij vriendjes, dus praten we erover met de kinderen. We snappen dat het leuk is om te doen en dat het hun creativiteit stimuleert. Kinderen volgen elkaar en leren ervan.”

TikTok in het nieuws

De app TikTok is lange tijd niet goed omgegaan met de rechten en veiligheid van gebruikers. Zonder toestemming van ouders of gebruikers verzamelden de makers namen, e-mailadressen en andere gegevens. Ook is standaard ingesteld dat TikTok alle filmpjes commercieel kan gebruiken, zonder toestemming. Het Jeugdjournaal maakte een item over de privacy van TikTok en hoe kinderen met de app omgaan.

Mediawijsheid

Céline Elkhuizen is mediacoach en het aanspreekpunt voor onze medewerkers. Ook initieert ze mediawijsheidsprojecten op de kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang. Céline: “In ons mediawijsheid-beleid staat helder beschreven of en hoe we nieuwe media als TikTok inzetten. We gaan hier graag met de kinderen over in gesprek en zetten onze medewerkers erover aan het denken. Het mediagebruik moet bespreekbaar zijn, we maken duidelijke afspraken en geven zelf het goede voorbeeld. Ons mediawijsheid-beleid is gebaseerd op de MediaDiamant. Bij interesse raad ik je zeker aan deze eens te bekijken.”

lees meer uit de rubriek al het nieuws

Onderzoek: Meldcode kindermishandeling
Merken pedagogisch medewerkers in de kinderopvang ook niet-fysieke signalen van...
Onderzoek: de relaties in de leefwerelden van een kind
Hebben kinderen verschillende relaties met verschillende opvoeders? En hebben kinderen,...
Ook de bso weer volledig open
Nog een keer hoera! Want na de kinderdagverblijven en peuteropvang...
Onderzoek: hoe laat je peuters meer bewegen?
Rennen door de speeltuin, dansen op favoriete nummers of met...

lees ook

Corona richtlijnen
Zondag 15 maart heeft de ministers Slob en Bruins een...
Smalltalk, de rol van taal in de kinderopvang
De taal van kinderen ontwikkelt zich in de eerste jaren...
Effecten 15 uur voorschoolse educatie voor alle peuters in Amsterdam
Sinds begin 2018 kunnen alle kinderen in Amsterdam die tussen...
Thuis in de opvang, een fijne start voor baby’s
Benieuwd naar hoe de overgang van thuis naar de kinderopvang...