al het nieuws

al het nieuws
  • overzicht
  • al het nieuws
  • branchenieuws
  • maatschappij
  • ontwikkeling
  • opleiding
  • opvoeding
  • persbericht
  • wetenschap

leestijd: 5 minuten

Zo hoeft je baby of peuter zich niet te vervelen tijdens de lockdown

De kinderdagverblijven zijn momenteel helaas weer gesloten vanwege corona. Dat betekent wekenlang thuiszitten en misschien zelfs thuiswerken met je kind in de buurt. Best een uitdaging, want hoe zorg je dat je baby of peuter zich niet verveelt zonder vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen en de uitdagingen en activiteiten die op het kinderdagverblijf aangeboden worden? Pedagogisch medewerker Cheyenne Molendijk van Partou kinderdagverblijf Burgemeester Oudlaan in Rotterdam deelt een aantal leuke activiteiten én waardevolle tips.

Zorg voor ritme en structuur

‘Thuiswerken met een baby of peuter om je heen is een uitzonderlijke situatie. Het kan veel druk en stress met zich meebrengen. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk structuur te bieden en een duidelijk dagritme aan te houden, hoe moeilijk dat misschien ook is. Voorspelbaarheid is namelijk belangrijk voor kinderen, daar halen ze veiligheid uit. Zorg daarom voor duidelijke eet-, speel- en slaap- of rustmomenten. Houd bij voorkeur het ritme van de opvang aan, zodat de overgang minder groot is als je kind daar straks weer naartoe gaat.’

Blijf in contact

‘Niet alleen belangrijk, maar ook leuk om te doen: praat met je kind regelmatig over het kinderdagverblijf. Benoem bijvoorbeeld samen de namen van de leidsters en de kinderen aan de hand van foto’s, of kijk samen naar foto’s of video’s die op de groep gemaakt zijn of die je tijdens de lockdown toegestuurd krijgt. Ook een goed idee: fiets of loop af en toe langs het kinderdagverblijf met je kind om even te zwaaien.’

Digitaal ouderportaal

Bij kinderopvangorganisatie Partou maken ze gebruik van een digitaal ouderportaal waarin informatie wordt gedeeld, zoals nu tijdens de lockdown handige dagritmekaarten of video’s waarin de pedagogisch medewerkers een boekje voorlezen of iets knutselen. Normaal kun je via dit portaal ook het persoonlijk dagboekje van je kind inzien, met een paar foto’s van de belevenissen.

1. Activiteiten voor baby’s

‘Bij baby’s is het belangrijk dat je ze ook thuis blijft uitdagen. De allerkleinsten kun je bijvoorbeeld af en toe op hun buik laten spelen, zodat ze hun nek- en rugspieren trainen. En biedt eens iets aan wat je gewoon in huis hebt liggen, zoals een stukje bakpapier. Hier kan je baby zich heel lang mee vermaken, omdat het zo lekker knispert. Zorg wel dat hij het niet in zijn mond stopt en dat het geen scherpe randjes heeft.

Nog twee leuke spelletjes die je met je baby kunt doen:

3 – 6 maanden
Neem een strandbal of fitnessbal en leg je kind er op zijn buik op. Houd hem vast aan zijn bovenbenen, net onder de billen. Rol de bal dan zachtjes naar voren en naar achteren. Hierbij raakt de borst van je baby de bal en zijn voetjes de grond. Dikke pret gegarandeerd!

9 – 12 maanden
Kan je baby al stevig staan, dan is dit een leuk spelletje. Maak een touw vast aan een zachte bal. Ga tegenover je kind staan, houd de bal voor je en geef hem aan je kind. Trek een beetje aan het touw. Wat is de reactie? Trekt je kind terug en zet hij daarbij een stapje achteruit? Doe deze activiteit bij voorkeur op een mat of zacht vloerkleed, zodat je kind zich geen pijn doet als hij valt.’

2. Activiteiten voor dreumesen

‘Dreumesen zijn heel bewegelijk en hebben veel uitdaging nodig, anders gaan ze zich vervelen. Een parcours is daarom ideaal. Omdat je kind op het kinderdagverblijf ’s middags waarschijnlijk nog een lang middagslaapje doet (bij ons tussen 13.00 en 15.00 uur) kun je hem ’s ochtends bijvoorbeeld wat ‘cardio’ laten doen.

Twee leuke voorbeelden:

Spannende doorkijkflesje
Vul een paar lege flessen met gekleurde pasta, knijpers, kralen en zeepsop (in elke fles iets anders). Zorg dat de dop goed vastzit, gebruik hiervoor eventueel stevige tape. Laat je kind vervolgens met de flessen spelen: rollen, gooien… alles mag. Zo worden zijn zintuigen geprikkeld en heeft je kind bovendien de grootste lol.

Volg het spoor
Trek jouw handen en voeten en/of die van je kind over op vellen papier en knip ze uit. Zet daarna een parcours uit met de voet- en handafdrukken en plak ze vast met tape. Laat de voetstappen bijvoorbeeld over je bed heengaan en plak de handjes onder stoelen. Maak hierbij gebruik van obstakels: laat je kind onder de tafel doorkruipen of over de bank.’

3. Activiteiten voor peuters

‘Het fijne aan peuters is dat ze al heel goed kunnen vertellen wat ze willen. Ook kun je kinderen op deze leeftijd veel nieuwe extra dingen leren. Zo oefenen we bij ons op de groep het ABC of tellen in het Nederlands én Engels, om zo de kinderen uit te dagen. Daarbij krijgen peuters ook steeds meer grip op hun fijne motoriek. Om die te ontwikkelen, is leren knippen met een kinderschaar een leuke oefening.

Andere leuke activiteiten die wij met peuters doen op het kinderdagverblijf en die ook leuk zijn voor thuis:

Apenkooien
Een hut bouwen en hierin spelen is een feest voor je peuter. Help je kind door wat tafels en stoelen bij elkaar te zetten en geef hem allerlei doeken zoals oude lakens en knijpers. Nu kan hij zelf een hut gaan bouwen. Nou ja, met een beetje hulp van jou natuurlijk. Zijn er meer kinderen bij? Laat ze dan meerdere hutten bouwen die achter elkaar staan: zo ontstaat er een route waar ze doorheen kunnen kruipen. Pret in een zelfgemaakte apenkooi!

I like to move it
Horen peuters muziek, dan gaan ze vanzelf bewegen en helemaal los. Zet daarom regelmatig de favoriete liedjes van jou of je kind keihard aan en ga samen lekker dansen. Meezingen mag! Extra leuk zijn liedjes waarin je kind wordt aangemoedigd om bepaalde bewegingen te doen, zoals:

– Superman – Minidisco NL
– Ik Spring Op en Neer – Minidisco NL
– Tsjoe Tsjoe Wa – Minidisco NL
– Schiffie & Co – Pinguïndans

Een leuke en goede work-out voor je kind én voor jou!’

Ook belangrijk: benoem emoties

‘Hoewel kinderen over het algemeen heel veerkrachtig zijn en zich sneller dan volwassenen aanpassen aan bijzondere omstandigheden, kunnen ze wel degelijk stress of onrust aanvoelen. Al verschilt dit natuurlijk per kind en leeftijd hoe dit tot uiting komt. Ook kunnen ze opeens de routine van naar school gaan en met hun vriendjes spelen missen. Zie je dat je kind dit lastig vindt, benoem en erken zijn gevoelens: ‘Ik zie dat je je vriendjes op de opvang mist, klopt dat? Dat snap ik best.’ Zoek dan samen naar een oplossing. Bij ons op de groep maakten de kinderen voor elkaar tekeningen die ze aan elkaar gaven toen de opvang weer open ging. Of er werden video’s voor elkaar gemaakt, die wij dan weer doorstuurden naar de juiste ouders.’

Vervelen is niet erg

‘Voel je je schuldig omdat je niet met volle aandacht iets kunt doen met je kind? Niet nodig. Je hoeft je baby of peuter niet constant te vermaken. Hij moet juist leren om zichzelf bezig te houden. Lukt dit niet? Vervelen kan en mag ook. Sterker nog, het leidt juist soms tot creatieve oplossingen. En heb je huishoudelijke klussen te doen? Laat je dreumes of peuter hierbij helpen. Dit doen we ook op de groep, zoals het opvouwen van de was. En dat kunnen ze vaak al verrassend goed.’

Samen met Ouders van Nu

Ouders van Nu filtert iedere dag speciaal voor (aanstaande) vaders en moeders het nieuws uit binnen- en buitenland op interessante berichten. Zij focussen op nieuwtjes waar aanstaande ouders beter, blijer of wijzer van wordt. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ouders van Nu.

lees meer uit de rubriek al het nieuws

Wat doet de ondernemingsraad binnen Partou?
De meeste organisaties met meer dan 50 medewerkers in dienst...
Kinderdagverblijf Otje verder bij Partou
Weesp, november 2021 Per 1 november 2021 heeft kinderdagverblijf Otje...
‘Ik ben trots dat we met de OR als eenheid optrekken’
“We zijn heel snel één geworden. Daar ben ik trots...
Onderzoek: optimaal beweegpatroon voor kinderen
Hoeveel bewegen kinderen op een dag? Hoeveel uur brengen zij...

lees ook

Kinderdagverblijf Zoete Lieve Gerritje verder bij Partou
Rosmalen, februari 2022 Per 1 april 2022 hoort kinderdagverblijf Lieve...
Door onderzoek kinderopvang verbeteren
Hoe laat je peuters meer bewegen? Zorgt een moestuin ervoor...
Corona richtlijnen
Zondag 15 maart heeft de ministers Slob en Bruins een...
Onderzoek OK Gezond!
Samenwerken aan de ontwikkeling van een gezonde leefstijl Een gezonde...