al het nieuws

al het nieuws
  • overzicht
  • al het nieuws
  • branchenieuws
  • maatschappij
  • ontwikkeling
  • opleiding
  • opvoeding
  • persbericht
  • wetenschap

leestijd: 2 minuten

5x waarom een kinderdagverblijf een fijne plek is voor je baby

Loopt je zwangerschapsverlof binnenkort af? Of ben je wat langer thuis geweest, maar ga je weer aan het werk? Dan is het verstandig om tijdig na te denken over de opvang van je baby. Overweeg je het kinderdagverblijf? Hieronder een aantal ‘good-to-knows’.

1. Samen spelen én leren

Op een kinderdagverblijf (kdv) zit je kind in een groep met andere kinderen. En dat is goed voor hem, want van het spelen met andere kinderen leert hij heel veel. Zo kan hij onder andere zijn sociale vaardigheden trainen, zoals samen plezier maken, leren delen, voor jezelf opkomen, wachten op je beurt en rekening houden met anderen.

2. Goed voor de ontwikkeling

Er wordt vaak gedacht dat een kinderdagverblijf een plek is waar alleen gespeeld, geslapen en gegeten wordt. Maar er gebeurt veel meer. Op een kinderdagverblijf wordt ook de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling van je kind spelenderwijs gestimuleerd. Denk aan dansen en babygym, groepsspelletjes en muziek maken. Wist je overigens dat elk kinderdagverblijf verplicht een pedagogisch werkplan moet hebben? Deze kun je altijd opvragen.

3. Zelfstandigheid stimuleren

Rommel in de prullenbak gooien, de lunchtafel afruimen, in je elleboog hoesten en niezen… De manieren die je je kind thuis bijbrengt, komen ook op het kinderdagverblijf aan bod. Ook nemen de pedagogisch medewerkers alle tijd om je kind te helpen om zelfstandig te worden. Denk aan het leren drinken uit een beker of het zelf leren aantrekken van zijn jas. En daar is echt heel handig trucje voor… Je komt er vanzelf achter!

4. Persoonlijke aandacht

Pedagogisch medewerkers zijn getraind om te zien wanneer én welke vorm van aandacht een kind nodig heeft. En die aandacht geven ze graag. Het is tenslotte hun vak en wat ze leuk vinden aan hun werk. Zo bouwen ze bovendien al snel een persoonlijke band op met je baby. Je zult dan ook zien dat de medewerkers op de groep van je kind bijna even trots zijn als jij, als je kind zijn eerste stapjes zet of een andere mijlpaal behaalt. Dikke kans dus dat niet alleen je kind, maar ook jij met tranen in de ogen afscheid neemt als het tijd is voor de basisschool.

5. Bijna hele jaar open

Een praktisch punt: de meeste kinderdagverblijven zijn bijna het hele jaar open op werkdagen. Zelfs in vakanties. Handig! Zo hoef je je niet in allerlei bochten te wringen om bijvoorbeeld de zomervakantie te overbruggen. Op nationale feestdagen zijn de meeste kinderdagverblijven uiteraard wel gesloten.

Samen met Ouders van Nu

Ouders van Nu filtert iedere dag speciaal voor (aanstaande) vaders en moeders het nieuws uit binnen- en buitenland op interessante berichten. Zij focussen op nieuwtjes waar aanstaande ouders beter, blijer of wijzer van wordt. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ouders van Nu.

lees meer uit de rubriek al het nieuws

Wat doet de ondernemingsraad binnen Partou?
De meeste organisaties met meer dan 50 medewerkers in dienst...
Kinderdagverblijf Otje verder bij Partou
Weesp, november 2021 Per 1 november 2021 heeft kinderdagverblijf Otje...
‘Ik ben trots dat we met de OR als eenheid optrekken’
“We zijn heel snel één geworden. Daar ben ik trots...
Onderzoek: optimaal beweegpatroon voor kinderen
Hoeveel bewegen kinderen op een dag? Hoeveel uur brengen zij...

lees ook

Kinderdagverblijf Zoete Lieve Gerritje verder bij Partou
Rosmalen, februari 2022 Per 1 april 2022 hoort kinderdagverblijf Lieve...
Door onderzoek kinderopvang verbeteren
Hoe laat je peuters meer bewegen? Zorgt een moestuin ervoor...
Corona richtlijnen
Zondag 15 maart heeft de ministers Slob en Bruins een...
Studenten Sportkunde duiken in Smallsteps-activiteiten
Voor Rick en Jason, studenten hbo Sportkunde bij InHolland in...