opleiding

opleiding
  • overzicht
  • al het nieuws
  • branchenieuws
  • maatschappij
  • ontwikkeling
  • opleiding
  • opvoeding
  • persbericht
  • wetenschap

leestijd: 3 minuten

Studenten Sportkunde duiken in Smallsteps-activiteiten

Voor Rick en Jason, studenten hbo Sportkunde bij InHolland in Haarlem, is sporten heel gewoon. Een way of life zou je kunnen zeggen. “Met teamsport maak je de beste vrienden,” vertelt Rick. “En je wordt er gewoon een gezond mens van. Fysiek én mentaal.”

Jason: “Ik vind het heel leuk om kinderen kennis te laten maken met allerlei sporten. Om ervoor te zorgen dat ze daar plezier in hebben. Daar is de bso natuurlijk een hele goede plek voor!” Daarom richtten de studenten hun afstudeeronderzoek op het beweegbeleid van Smallsteps kinderopvang én op de kennis en vaardigheden die de pedagogisch medewerkers nodig hebben om succesvolle beweegactiviteiten uit te voeren.

Hoe is het om stage te lopen bij Smallsteps?
“Ik merkte meteen dat er enthousiasme was voor bewegen,” zegt Rick. “Nieuwsgierigheid ook, naar hoe het dan beter kan. En dat wij man zijn, wordt ook als toegevoegde waarde gezien.” Jason: “De start was wel lastig. Vooral het maken van een goed onderzoeksplan. Wat ga je onderzoeken, hoe en waarom? Alles moet onderbouwd zijn. Op school werkten we altijd in groepjes en nu moest ik alles helemaal zelf doen. Ja, wel superleerzaam natuurlijk.”

“Wat nu zo gaaf is, is dat mijn onderzoek nut heeft. We hebben mensen enthousiast gemaakt. En mooie oplossingen bedacht. Ik kan gewoon echt een verschil maken.” Rick vult aan: “Ik voelde me ook echt gewaardeerd. Onze begeleider Helen was heel behulpzaam en betrokken. Ik zou anderen zo’n stage ook zeker aanraden.”

Wat heb je ontdekt?
Jason: “Ik heb me gericht op de pedagogisch medewerkers. Uit mijn onderzoek blijkt dat ongeveer de helft met extra kennis en ervaring de bewegingsactiviteiten veel beter kan uitvoeren. En ik heb ook ideeën over hoe we dat kunnen bereiken. Namelijk door externe partijen in te zetten, bijvoorbeeld sportstudenten, zoals wij. Die moeten toch stages lopen, ze kunnen goed laten zien hoe je met kinderen sport. En de kinderen vinden het eigenlijk altijd heel leuk als we komen. Dat wij écht kunnen voetballen en gewoon meedoen, daar maken we de jongens altijd heel blij mee.”

“Mijn andere ‘ontdekking’ is de sportbox. Die hebben we onlangs gepresenteerd bij Smallsteps. En er werd heel positief op gereageerd. Dat is tof hoor, die waardering. Het is een grote kist met alles wat je nodig hebt om met een groep kinderen te sporten. Op wieltjes, dat is handig. Het ziet er leuk uit en heeft allerlei vakken met plaatjes van wat er allemaal in zit. Overzichtelijk dus. De inhoud moeten we afstemmen op DoenKids, de activiteitendatabase waarmee Smallsteps werkt. En … nou ja, je merkt het al, ik ben hier zó enthousiast over!”

Ondertussen werkte Rick met Smallsteps-locatiemanagers aan het beleid. “Dat sport en beweging belangrijk is, is niets nieuws. Maar hoe ziet een optimaal beweegbeleid eruit? Welke richtlijnen wil je hanteren en waarom? Hoe zit het met veiligheid? En hoe zorg je voor leeftijdsdifferentiatie? Dat heb ik uitgezocht. Bovendien denk ik dat we de bso met meer sport uitdagender en aantrekkelijker maken, zeker voor de oudere kinderen.”

Maatschappelijk betrokken
“Kijk, wij doen natuurlijk gewoon wat we leuk vinden,” vertelt Rick. “Daarom zitten we hier. Maar wist je dat 45 procent van de kinderen van 4 tot 18 jaar te weinig beweegt? Dat vind ik schokkend. Niet alleen omdat sporten zo leuk is om te doen of tegen overgewicht. Lekker bewegen is voor kinderen heel belangrijk voor de sociale, motorische en cognitieve ontwikkeling. Hoe gaaf is het om daaraan bij te kunnen dragen?” Jason: “Precies. Ik dacht het al, maar nu weet ik zeker dat ik hier mijn werk van wil maken.”

lees meer uit de rubriek opleiding

Bestemming bereikt
Een mooie carrière in de modebranche en toch een totaal...
Onderzoekers in opleiding
KidsFoundation begeleidt nu ook masterstudenten bij hun onderzoeksstages. De lopende...

lees ook

Wat doet de ondernemingsraad binnen Partou?
De meeste organisaties met meer dan 50 medewerkers in dienst...
Kinderdagverblijf Zoete Lieve Gerritje verder bij Partou
Rosmalen, februari 2022 Per 1 april 2022 hoort kinderdagverblijf Lieve...
Kinderdagverblijf Otje verder bij Partou
Weesp, november 2021 Per 1 november 2021 heeft kinderdagverblijf Otje...
‘Ik ben trots dat we met de OR als eenheid optrekken’
“We zijn heel snel één geworden. Daar ben ik trots...