leestijd: 3 minuten
Rennen door de speeltuin, dansen op favoriete nummers of met vriendjes met de bal spelen: bewegen moedigen we graag aan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bewegen goed is voor onder andere de motorische en sociale ontwikkeling, maar dat naast volwassenen ook kinderen meer kunnen bewegen voor een goede gezondheid. Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter. UvA-student Marjolein Looijen onderzoekt in opdracht van KidsFoundation hoe peuters dat op het kinderdagverblijf kunnen doen.
Marjolein: “Ik wilde graag inzicht krijgen in het beweeggedrag van peuters en hoe je peuters kunt stimuleren tot meer beweging. Daarom heb ik samen met de kinderen en de medewerkers op verschillende locaties twee spelvormen getest: de Beweegkanjer en de Beweegvloer.”
De Beweegkanjer is een beweegprogramma speciaal ontwikkeld voor peuters. Met verschillende oefeningen op kaarten, de Beweegkaarten, oefenen de peuters hun motorische basisvaardigheden, zoals springen, gooien en balanceren. Op de kinderopvang, maar ook thuis. Op Instagram zijn namelijk de beweegkaarten gedeeld. Met materialen die bijna iedereen in huis heeft, zodat ouders de oefeningen ook thuis kunnen doen.
Op de Beweegvloer bewegen kinderen door geprojecteerde en interactieve activiteiten. Onder begeleiding van een pedagogisch medewerker spelen maximaal zes kinderen tegelijkertijd een spel. Bijvoorbeeld het spel ‘soep maken’: door te bewegen snijden de peuters groenten en roeren ze de soep.
Marjolein: “Tijdens het spelen, kijk ik naar hoeveel de kinderen bewegen. En hoe de spelvormen beweging stimuleren. Maar ik vind de ervaringen van ouders en pedagogisch medewerkers ook belangrijk. Daarom neem ik ook dit mee in mijn onderzoek.”
In januari en februari zijn al vragenlijsten ingevuld door ouders en pedagogisch medewerkers die met de Beweegvloer of Beweegkanjer gaan werken. De resultaten hiervan vormen de basis voor het onderzoek en gebruikt Marjolein om de resultaten uit de spelvormen mee te vergelijken. Een kort overzicht van de eerste resultaten vind je in deze infographic.
Door de coronamaatregelen is het onderzoek helaas uitgesteld. Ben je benieuwd naar het vervolg en de uiteindelijke resultaten? Houd dan onze site in de gaten.